Zamienniki cukru – produkty ekologiczne!
W sklepach ekologicznych cukier jest rzadko spotykanym artykułem – zamiast niego często można natknąć się na jego zamienniki, które nie tylko są słodkie, ale nie wpływają tak negatywnie na organizm człowieka, bo to produkty ekologiczne. W naszym sklepie internetowym przygotowaliśmy dla klientów pełną gamę środków słodzących, które z powodzeniem mogą zastąpić biały cukier – zarówno do kawy i herbaty, jak i przygotowywania wypieków!
Uwaga na biały cukier!
Cukier biały uznawany jest za jeden ze składników, którego w diecie powinno być jak najmniej. Sprzyja otyłości oraz innym chorobom, między innymi nadciśnieniu, chorobom serca, cukrzycy czy nadmiaru cholesterolu. Dzisiaj jest on niemalże wszechobecny – dodawany nie tylko do słodyczy, ale również do wielu napojów, jogurtów owocowych, płatków śniadaniowych, keczupu, pieczywa, a nawet innych dietetycznych produktów ekologicznych, na przykład batoników musli. Jeżeli wobec tego chcesz zacząć się odchudzać i odżywiać się zdrowo, pamiętaj o tym, aby ograniczyć ilość cukrów. Nie zawsze jednak jest to możliwe całkowicie, dlatego też warto wybrać wtedy Środki Słodzące, które są znacznie lepszą alternatywą.
Co zamiast białego cukru?
Największym zainteresowaniem cieszy się dzisiaj przede wszystkim ksylitol – to tak zwany cukier brzozowy, który pozyskiwany jest z drewna brzozy. Ma działanie wspomagające układ odpornościowy i bakteriobójcze, dlatego nie powoduje próchnicy. Inne popularne Artykuły Spożywcze zamiast cukru to między innymi fruktoza, czyli prosty cukier owocowy wytwarzany bez sztucznych dodatków i o niskim indeksie glikemicznym niż glukoza w cukrze białym, syrop z agawy oraz syrop klonowy – świetnie nadają się do pieczenia różnych ciast i ciasteczek oraz do naleśników, warto też wziąć pod uwagę melasę z trzciny cukrowej, która zawiera sporo wartościowych minerałów, na przykład wapń, fosfor, żelazo, magnez i potas. Zamienniki cukru, takie jak ksylitol, fruktoza to warte sięgnięcia produkty ekologiczne.
Zdrowym wyborem jest też nierafinowany cukier trzcinowy, który nazywany jest też cukrem brązowym, ale pamiętaj o tym, że często można spotkać się z jego podróbkami, na przykład barwionym na brązowo cukrem białym, dlatego dokładnie czytaj etykiety!